Fototillbehör

Det finns mängder av olika tillbehör som du kan ha till din kamera. Vilken typ av tillbehör du vill ha beror i stort sett på vad du ska fotografera och under vilka förhållanden.

Objektiv

Vad är egentligen ett kameraobjektiv och hur fungerar det? Jo sammanlagt kan man säga att det är ett integrerat system med en eller flera linser som samspelar. Det brukar finnas en fokuseringsmekanism, en funktion för att styra bländaren och ibland en mekanism som styr slutaren i kameran. Bländaren är den mekanism som styr hur mycket ljus som släpps in när du tar en bild.

De flesta objektiv idag har fått en antireflexbehandling, den vanligaste kallas för multicoating. Den minskar oönskade reflektioner på linsen, beroende på vilken tillverkare objektivet kommer ifrån har objektivet ett eller flera lager multicoating. Om man kombinerar mängden kontrast och skärpa får man veta hur skarpt ett objektiv är. Den bästa upplösningen och skärpan brukar man vanligtvis få med ett 50mm normalobjektiv.

Ofta talar man om brännvidd när det gäller objektiv, brännvidden brukar anges i millimeter och talar om för oss ungefär hur vid kamerans vinkel är. Alltså hur mycket man får med på bredden i runda ordalag. Dessutom brukar man dela upp de olika objektiven utifrån om det är zoom eller inte och hur mycket i så fall.

Blixt

En fotoblixt eller blixtlampa är en ljuskälla avsedd för fotografering. De kan ge extra ljus under mörka förhållanden, frysa snabba rörelser och lätta upp skuggor i kontrastrika bilder. Fotoblixtar finns i flera olika utföranden, en del är mycket enkla och andra inbjuder till mer avancerad kreativ fotografering och ljussättning.

Kamerablixt kallar man alla de typer av blixtar som är inbyggda i kameran eller sätts fast på kameran. De som är inbyggda i kameran har en del nackdelar, en av dem är att de inbyggda blixtarna inte har någon längre räckvidd. En annan är att det är svårt att göra någon som helst blixtteknik med dem. Vill man ha en mer flexibel blixt ska man välja den som monteras på kameran.

Kamerastativ

Ett stativ är bra att ha för att inte bilden ska bli suddig, för att du ska vara säker på att kameran är still när du tar bilden. Om du tillexempel ska fota på kvällen när det är mörkt och bara vill använda dig av naturligt ljus. Då måste du ha stativ eftersom slutartiden blir så lång att annars blir det ingen skärpa alls.